Betekenis van kleur

De betekenis van kleur in je kleding

De betekenis van kleur is handig om te weten, aangezien je ook met de kleur van je kleding communiceert. Hiermee benadruk je bepaalde eigenschappen en geef je een signaal af. Daarom de betekenis van kleuren even kort op een rij:

Donkerblauw straalt betrouwbaarheid, loyaliteit en onschuld uit en deze kleur werkt rustgevend. Lichtere blauwtinten zijn meer sportief en fris.

Grijs straalt autoriteit, wijsheid, luxe, geborgenheid en ouderdom uit. Grijs is een tijdloze en elegante kleur. Blauw en grijs zijn altijd goede zakelijke kleuren, vaak toegepast als kleur van een kostuum of mantelpak.

Rood is een erg opvallende kleur die hartstocht, moed, liefde, energie en kracht uitstraalt. Rood kan ook agressief en opdringerig overkomen. Rood is vooral geschikt om je woorden kracht bij te zetten als je moet onderhandelen. Rood benadrukt je energie en passie.

Zwart is eigenlijk geen kleur maar is meestal elegant en feestelijk. Daarnaast straalt zwart creativiteit en autoriteit uit, maar is ook een dramatische kleur, een kleur die afstand schept. Gebruik zwart daaarom als onderdeel van je outfit of goed doordacht voor de gelegenheid.

Bruin is een natuurlijke en aardse kleur, net als beige, maar ook een klassieke kleur. De kleur bruin straalt nederigheid en degelijkheid uit en is een niet-assertieve kleur. Bruin is een goede kleur als je een neutraal en open gesprek wilt voeren. Het is niet geschikt wanneer je spontaan over wilt komen.

Wit is een neutrale kleur die staat voor puur, reinheid, frisheid. Het is een kleur die staat voor vreugde, feest, waarheid en tederheid. Wit is als overhemd of blouse goed te combineren met andere kleuren.

Geel is een signaalkleur en straalt energie en vrolijkheid uit. Geel wordt geassocieerd met zon, licht, leven. Geel wekt energie op en zorgt dat mensen hun aandacht erbij houden, net als overigens bij oranje. De keerzijde is dat mensen sneller hun geduld verliezen. Kies je deze kleuren in je outfit, wees je dan bewust van dit effect of gebruik de kleuren heel subtiel.

Groen is een natuurlijke en sportieve kleur die doet denken aan succes, rijkdom, en veiligheid. Het kan een positieve emotie opwekken. Door een groene kleur in je outfit te dragen voelen mensen zich snel op hun gemak in jouw buurt, zonder dat je overheersend overkomt.

Paars symboliseert koninklijk, rijkdom, macht en sensitiviteit, liefde en passie. Paars wordt vaak gezien als een vrouwelijke en geheimzinnige kleur.

Roze staat voor leuk, spannend, kalmerend en zacht. Ook deze kleur benadrukt vooral vrouwelijkheid.

Meer weten?

Wil je meer weten over kleuren, bijvoorbeeld ook hoe dit in de geschiedenis is toegepast, kijk dan op de volgende pagina.

Wil je meer weten over de betekenis van kleur en welke kleuren bij jou passen en je persoonlijkheid onderstrepen, kies dan voor een persoonlijk kleurenanalyse of kleuradvies kleding.

Bel of mail voor meer informatie

Jennet Broersma

T 0334802789