Presentatietips en kleur

Kleurgebruik tijdens je presentatie

Presentatietips: In je presentatie kan je door gebruik van kleur je boodschap sterker laten overkomen. Omgekeerd kun je je verhaal er ook mee ontkrachten, als de boodschap die de kleur kleding uitstraalt niet overeenkomt met het verhaal dat je vertelt. Communicatie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook voor presentaties geldt dat je maar een keer een eerste indruk kunt maken! Het beeld van je eerste indruk blijft hangen en bepaalt of je boodschap overkomt.

Stel dat je voor een onbekend publiek autoriteit uit moet stralen en je je serieuze boodschap lading en kracht wilt bijzetten. Kies dan bijvoorbeeld voor de kleur blauw en kies voor net iets meer geklede stijl dan je publiek. Onderstaande figuur geeft als voorbeeld een  grijs of blauw pak met daaronder accenten zoals een rood overhemd of juist een stropdas met een rood accent.

Vier opties voor presentatie kleding

Wil je meer creativiteit uitstralen zoals bijvoorbeeld een creatieve ontwerper of (landschaps-) architect dan kun je in je kledingkeuze contrastrijk zijn en felle kleuren combineren, mits die ook in je persoonlijke palet passen. Ook kun je met extravagante details je creativiteit benadrukken.

Naast je kleurgebruik is natuurlijk ook de kledingstijl van belang. Stem dit af op je publiek. Maak de afstand tussen je publiek en jezelf niet te groot, maar speel daarmee. Wil je bijvoorbeeld echt gelijkwaardig overkomen dan doe je dat door een informele kledingkeuze en informeel kleurgebruik. Als je meer overtuiging moet uitstralen en meer autoriteit, dan kun je daar je kledingkeuze op afstemmen. Als je het verschil te groot maakt, door bijvoorbeeld in driedelig pak te komen voor een informeel publiek, dan leidt dit alleen maar af.

Als je een presentatie geeft en je bent discussieleider tussen je publiek en je moet vertrouwen winnen, kies dan voor een meer conformerende kledingstijl. Met meer neutrale en toegankelijke kleuren zoals grijs en taupe benadruk je openheid en gelijkwaardigheid.

Naast deze presentatietips kun je voor een compleet overzicht van de betekenis van de kleuren terecht op de volgende pagina