Sollicitatietips en kleur

Sollicitatie en kleur

Gebruik van kleur in je kleding en accessoires is belangrijk bij je sollicitatie. Daarom een aantal sollicitatietips gericht op kleur. Je krijgt maar een kans voor een goede eerste indruk en die begint met het dragen van de goede kleding in de kleur die bij je past. Wil je specifiek meer weten over kleding kijk dan hier.

Solliciteren is een en al communicatie, door wat je zegt, maar vooral ook hoe je overkomt, je houding, welke kleding je draagt, kortom verbale maar vooral ook non-verbale communicatie. Communicatie en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je krachtig overkomen?, gebruik dan de kleur rood of als je meer empathie en betrouwbaarheid uit wilt stralen kies dan voor blauw. Afhankelijk van welke kleurtype je bent kies je voor een overhemd of blouse in een kleur uit je palet, of maak gebruik van een accent in de vorm van een stropdas of shawl. Als je goed gekleed bent, zul je je zekerder voelen en dat straal je dat ook uit. Hiermee vergroot je je kansen.

Welke kleur kleding je aantrekt wordt sterk bepaald door de branche waarin je solliciteert. Een bedrijf zal ook op basis van je kledingkeuze nagaan of je past bij het bedrijf.

De kleuren

Donkerblauw straalt betrouwbaarheid en loyaliteit uit. Grijs sluit hierop aan en straalt autoriteit en zakelijkheid uit. Blauw en grijs zijn goede zakelijke kleuren. Beide kleuren zijn vaak ook basiskleuren voor een outfit.

Rood is een erg opvallende kleur. Rood kan agressief en opdringerig overkomen. Rood is vooral geschikt om je woorden kracht bij te zetten als je moet onderhandelen. Gebruik rood eventueel voor een accentkleur, maar nooit voor een hele outfit. Rood benadrukt verder je energie en passie.

Zwart straalt creativiteit en autoriteit uit, maar zwart is ook een dramatische kleur, een kleur die afstand schept. Gebruik zwart daarom met mate en doordacht in een enkel onderdeel van je kleding, bijvoorbeeld je broek of rok.

Bruin is een natuurlijke en aardse kleur, net als beige. Het is ook een saaie, niet-assertieve kleur. Bruin is een goede kleur als je een neutraal en open gesprek wilt voeren. Het is minder geschikt als je spontaan en open over wilt komen. Bruin en beige zijn niet geschikt in zakelijke branches.

Wit is een lichte neutrale kleur die staat voor puur en reinheid. Wit is een frisse kleur. Wit is als overhemd of blouse goed te combineren met andere kleuren.

Geel is af te raden bij een sollicitatiegesprek, tenzij je dit bewust doet om je energieke en creatieve karakter te onderstrepen. Geel, oranje en rood zijn signaalkleuren, hierbij verliezen mensen snel hun geduld. Wil je geel of oranje dragen, gebruik het subtiel.

Groen is een natuurlijke kleur die doet denken aan succes, rijkdom, en veiligheid. Het kan een positieve emotie opwekken. Gebruik van groen is niet heel gebruikelijk, maar als dit in je kleurenpalet past dan is kun je het toepassen. Door een groene kleur in je outfit te dragen straal je rust en openheid uit.

Paars symboliseert koninklijk, rijkdom, macht en sensitiviteit, liefde en passie. Paars wordt vaak gezien als een vrouwelijke kleur, dus als je als vrouw solliciteert met deze kleur, weet dan dat je hiermee je vrouwelijke kwaliteiten extra benadrukt. Dat kan ook nadelig zijn in een functie waar de harde zakelijkheid de boventoon voert.

Roze staat voor leuk, spannend, kalmerend en zacht. Ook deze kleur benadrukt vrouwelijkheid. Gebruik roze met mate of vermijd deze kleur als je juist andere eigenschappen wilt benadrukken.

En tot slot de accessoires, wees terughoudend en kies deze met zorg. Overdaad schaadt en leidt af van het gesprek.

Meer weten?

Wil je weten welke kleuren en kleding je het beste ondersteunen, kom dan voor een kleuradvies kleiding!

Wil je meer sollicitatietips, kijk dan eens op  de volgende site

Jennet Broersma

T 033 4802789